domingo, 2 de abril de 2017


"Al seu llibre La paraula preferida de Nabokov és Malva, el periodista de dades Ben Blatt utilitza tècniques de computació avançada per analitzar la literatura anglesa, des de Premis Nobel fins a bestsellers i escriptors amateurs."  De l'article  de  Joan Burdeus publicat a Núvol (revista digital de cultura) el 30 de Març de 2017.

Segons Joan Burdeus Ben Blatt conclou una sèrie de "lleis" a seguir si es vol escriure seguint l'estil dels premis Nobel o dels best sellers.

5 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. "The outliers Blatt so often highlights prove that. Art and science are not enemies or even friends, but symbioses. In relationship with each other, they yield insights which would be impossible to recognize on their own."

    Genial frase que demostra que moltes coses estan canviant en l'àmbit del coneixement. Fins i tot la vella diferenciació entre ciències i lletres, no creus?

    Dolors

    ResponderEliminar
  3. Aquesta aplicació de les eines d'anàlisi textual és suggestiu. En el mateix sentit, també les poden aplicar els autors, per detectar elements "indesitjats" a llurs textos, per conèixer millor les pròpies febleses i per corregir l'estil.

    ResponderEliminar
  4. Hola Eulàlia,

    a l'assignatura Seminari B2 ens varen passar el llibre d'estil de Daniel Cassany "Esmolar l'eina". Recomanable i força accessible.

    Estic d'acord en que hom ja no te temps per tirallongues i embolics eterns —que la xarxa Internet constreny!—, però més que algunes normes (adverbis en -ment, cultismes, gerundis,etc.) amb les quals coincideixo i si puc practico evitant-les, hom intueix un interés més matemàtic que no pas artístic en el llibre de Blatt. Com si l'art —d'escriure, aquí— necessités d'un justificant. En qualsevol cas, si bé convé tenir presents les recomanacions dels llibres d'estil, hi ha una norma que qualsevol fet artístic ha de tenir present:
    “les regles existeixen per trencar-les”.

    Convinc que les estadístiques són útils per a corregir errors. Mitjançant una anàlisi quantitativa que mostri reiteracions, un lèxic inconsistent, errors sintàctics i gramaticals, etc., hom —i això dependrà del context, de la persona, d'on provinguin els discursos— copsaria una escriptura deficient. No obstant això, quan llegim, hauríem d'extreure conclusions independents de la quantitat per jutjar la qualitat. A banda que ens immisciríem de ple en un procés creatiu que si ha de destacar per quelcom és per la llibertat. Vaja, penso.

    Rememorant la Teoria del Caos, la qualitat supera els nombres perquè “el conjunt és més que la suma de les parts”. Sembla que si usem el nombre adequat d'adverbis, exclamacions o quantitatius haurem fet el correcte, que podria ser adaptar-nos a un tipus de lectoescriptura homogènia i universal. Això sí, ens avorrirem com ostres perquè —exagero un xic— un llibre, una obra d'art extreta d'una factoria es converteix en allò mateix, un producte seriat i vulgar, mancat d'"aura" que diria Benjamin. Per no esmentar que es bo sentir la veu de l'autor i no tot un plec de recomanacions. De tota manera, s'agraeix saber de que pequen (masclisme, xenofòbia, etc.) alguns, de com funcionen algunes editorials i de l'oportunisme d'alguns comentaris1. Obtenir visibilitat a través del volum ja diu força i és preocupant, però això ja és marketing (ai, tant a la vora de les estadístiques...).

    Salutacions!

    Tonio



    Nota: aquí no hi han opcions de format ni podem traslladar el mateix format del Word-Open Office?
    Veig que tu si has pogut resaltar amb hiperenllaços i cursiva.



    1-Sobre el comentari de Bush a l'article de Burdeus és recomanable fer una ullada al llibre de Lakoff "No pienses en un elefante". La inversió dels conservadors americans durant les darreres dècades en Think Thanks els ha donat políticament força avantatge sobre els demòcrates, elitistes dispersos...

    ResponderEliminar
  5. Hola Eulalia,

    Desde luego las herramientas que nos permiten analizar la forma de expresar un lenguaje son muy sorprendentes. Yo es la primera vez realizaba un estudio lexicométrico, y me ha sorprendido la facilidad con la que, al barajar y combinar los datos, se pueden extraer tantas conclusiones sobre el uso que realizamos el lenguaje, ya sea de una forma intencionada o no, pero al final, es un estudio de cómo puede influir esto en la interpretación de su lectura. AntConc ha sido una herramienta muy útil y didáctica.

    Un cordial saludo,

    Dámaris

    ResponderEliminar